16
Jun

Et mere effektivt grønt fradrag

Brændeovne er eneste varmekilde, der er uafhængig af andre energikilder, hvilket er værd at have i betragtning i disse tider, hvor man ofte snakker om prepping – også når det gælder opvarmning.

Siden januar 2025 har boligejere kunnet fradrage dele af lønudgiften til nedtagning eller nedlukning af brændeovn, men ikke til opsætning af en ny, hvilket er underligt og uhensigtsmæssigt for branchen og for brugerne, da nye brændeovne er langt mere effektive, renere og bæredygtige.

Et udvidet håndværkerfradrag vil med stor sandsynlighed animere flere til at udskifte deres brændeovn, og det vil administrativt være langt nemmere for branchen, hvis man indeholdt opsætning af nye bæredygtige brændeovne i det grønne håndværkerfradrag.

Vi oplever allerede nu en del frustration blandt boligejerne, der ikke kan forstå, hvorfor man ikke kan få løntilskud til opsætning af moderne og miljøvenlige brændeovne, men kun til at lukke en ellers sikker varmekilde ned.

Ifølge seneste opgørelse er der ca. 540.000 boliger med brændeovn, hvortil kommer ca. 137.000 ubeboede boliger (sommerhuse e.l.).

I Mårslet ved Aarhus blev der lavet et kontrolleret forsøg for at undersøge effekten at udskiftning af brændeovne med den nyeste teknologi, eftermontering af partikelfiltre og uddannelse af brugerne i korrekt fyring.

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi – konkluderer på baggrund af forsøget, at den bedste måde at reducere emissionerne fra brændeovne og pejseindsatse er at udfase de ældste ovne, da de har de højeste emissioner per indfyret mængde brænde.

• På de adresser, hvor brændeovnene blev udskiftet til nyeste teknologi, viser det en reduktion af partikelemissionen (TSP) på 51 pct – omregnet til de nationale emissionsopgørelser, giver det en estimeret reduktion på 75 pct.

• Målingerne i Mårslet viser en reduktion af partikelemissionen på hhv. 48 pct. og 18 pct. efter montering af partikelfilter, hvilket er væsentligt lavere end de 70-75 pct., som producenterne oplyser. Desuden skal sådanne tilsluttes elnettet.

• Undervisning i god fyringspraksis har vist en gennemsnitlige reduktion på op til 48 pct.

Det er med andre ord ikke nødvendigt at lukke en uafhængig energikilde for at skabe en endnu renere luft – luften over Danmark er generelt noget af det reneste i hele Verden.

Også derfor vil det give mening, at man fra politisk hold udvider det grønne håndværkerfradrag i forbindelse med Finansloven for 2026.