27
Jan

Brændeovne. Renere varme og større tryghed i disse usikre tider

DEBAT: I Aarhus, Roskilde og København er beslutningen truffet: Gamle brændeovne fra før 2008 skal skrottes i løbet af 2025, og de kan erstattes med nye, moderne og miljøvenlige modeller. Det er en beslutning, der fortjener stor ros.

Hvis flere kommuner følger trop, kan Danmark fortsat mindske luftforureningen samtidig med, at danskerne kan nyde varmen fra deres brændeovne, der altid vil levere stabil varme i de danske hjem. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om et generelt forbud mod brændeovne. Ovne fra 2008 og frem lever op til strenge miljøkrav og kan trygt blive i stuerne.

Udover at skabe hygge i stuen er brændeovnen en totalt uafhængig og pålidelig varmekilde, der kan fungere som en "forsikring" mod forsyningskriser. Det er en vigtig tryghed at have i en tid, hvor energipriser og forsyningssikkerhed fylder meget i danske og europæiske hjem.

Forestil dig en vinter, hvor gasleverancerne kan blive begrænsede, eller hvor elpriserne stiger så meget, at mange danskere må overveje deres energiforbrug nøje. Eller måske en situation, hvor vores energinet og itsystemer bliver udfordret, f.eks. gennem et cyberangreb.

I sådan en situation kan brændeovnen fungere som et uafhængigt og pålideligt supplement til vores energiforsyning. Med et lager af brænde har man mulighed for at sikre varme selv under ekstraordinære omstændigheder - en tryghed, som mange allerede værdsætter.

Brændeovnen bør ikke ses som den eneste løsning, men snarere som et fleksibelt og bæredygtigt bidrag til vores samlede varmemix. Den kan fungere som en slags "nødgenerator", der træder til i krisesituationer, og samtidig understøtte en robust energiforsyning i Danmark.

Danske brændeovnsproducenter har de seneste år udviklet brændeovnsteknologien, så brændeovne i dag er bedre for miljøet og for indeklimaet end tidligere.

I Danmark er vi ovenikøbet frontløbere, når det gælder minimering af luftforurening. Faktisk har luftforureningen aldrig været lavere. Kun 5,7 procent af Danmarks samlede forurening stammer fra danske brændeovne. Cirka 80 procent kommer fra udlandet, mens resten stammer fra transport, industri, landbruget mv. Hertil kommer, at mængden af partikler i luften i dag ligger 50 procent under de tilladte grænser.

Til syvende og sidst handler det om at finde balancen. Moderne brændeovne er ikke bare en nostalgisk varmekilde - de er et vigtigt redskab til både at sikre vores varmeforsyning og forbedre luftkvaliteten. Hvis vi bruger moderne teknologi og vores sunde fornuft, kan vi få det bedste af begge verdener. Hvis vi bruger moderne teknologi og vores sunde fornuft, kan vi få det bedste af begge verdener.

Af Bjørn Strøm, politisk konsulent i SMVdanmark